Haute Bordure: events

 
Foto van gezin in museum
apr '21 01
apr '21 30
Tentoonstelling
Fries Museum

Van privérondleidingen tot online masterclasses: Dit is de agenda van het Fries Museum voor april 2021!

 

Online masterclass: haute couture en freestyle borduren

Tijdens dit weekend legt Modeontwerper en kunstenaar Desirée Hammen naar aanleiding van haar eigen werk uit hoe ze in haar autonome werk haute couture borduurtechnieken op een freestyle manier verwerkt. De principes van een haute couture borduurwerk worden uitgelegd aan de hand van enkele couture borduurwerken.

Deze dienen als inspiratie voor een eigen ontwerp dat je gaat maken en zal lijken op een sample dat geknipt lijkt te zijn uit een geborduurde couture jurk. De werkwijze van Desirée vormt de leidraad voor hoe je gaat werken en wat je gaan leren tijdens de masterclass. Het is in ieder geval een mix van klassieke haute couture borduurwerk en haar eigen freestyle methodes.

Datum: zaterdag 24 en zondag 25 april
Tijd: 10.00-16.30 uur
Locatie: Fries Museum, in het atelier
Prijs: 225 euro

Aanmelden via de website van Crafts Council Nederland.

 

Online conservatorcollege

Hoe komt een tentoonstelling tot stand? In het kader van de nationale museumweek neemt Conservator Eveline Holsappel je mee achter de schermen van het maakproces van Haute Bordure, van het eerste idee tot de uiteindelijke realisatie. Ze vertelt hoe ze de selectie voor de kledingstukken maakte en licht toe wie de makers en dragers van die items waren. Wie borduurde in de 18de eeuw bijvoorbeeld de rijk versierde mannenvesten en waarom lieten modeontwerpers Viktor & Rolf een borduurring op hun couture jurk zitten? Op deze vragen en vele andere krijg je antwoord in dit online college.

data: zondag 25 april
tijd: 13.00-14.00 uur
prijs: gratis

Meer informatie en aanmelden via de website van het Fries Museum.

 

Familiespoor Haute Bordure

Ben jij een modeontwerper in de dop? Duik dan in het familiespoor van de tentoonstelling Haute Bordure. Met dit ontwerpboek creëer je je eigen motieven, kun je je uitleven met de kruissteek, dagen we je uit met nieuwe borduurmaterialen en nog veel meer. Het familiespoor werd geïllustreerd door fashion illustrator Anna Wijnands, die zich liet inspireren door de mooiste stukken uit de tentoonstelling.

Datum: doorlopend

Gratis af te halen bij de balie van het Fries Museum

 

Privé rondleiding Haute Bordure

Op zoek naar meer verdieping in in Haute Bordure? Boek dan een rondleiding. Zo ontdek je de tentoonstelling op een andere manier. Door de maatregelen rondom covid-19 kunnen we niet alle groepsrondleidingen doen die we normaal aanbieden. Wel kan je een privérondleiding boeken met een museumgids die alles weet over het museum en de collectie! Dit kan alleen met leden uit één huishouden, bijvoorbeeld huisgenoten, een stel of een gezin.

Op prikkelarme momenten organiseren we bovendien rondleidingen voor speciale doelgroepen zoals bezoekers met dementie of bezoekers die slecht zien of horen.

Data: op aanvraag

Aanmelden via de website van het Fries Museum

 

Podcast haute bordure

Heerlijke borduurverhalen én -frustraties hoor je in de podcast van Lieke van den Krommenakker en Alexander Weeber. Couturier Edwin Oudshoorn vertelt over zijn tentoongestelde avondjurk, waar zijn moeder en tante uren aan geborduurd hebben, en Anne Knipping vertelt meer over Haute Bordure, waar ze de tentoonstellingsteksten voor schreef. Perfect luistermateriaal ter voorbereiding op je museumbezoek of om na te genieten!

Datum: doorlopend

Te beluisteren via de website van het Fries Museum

 

Borduurinstallatie

Jeuken je vingers na het zien van Haute Bordure? Schuif dan aan bij de interactieve borduurinstallatie van kunstenaar Floor Nijdeken in de hal van het museum. Jong en oud kan een steekje bijdragen aan het grote kleed dat hier tot stand komt. Zo maak je op een laagdrempelige manier kennis met borduren en tegelijk met andere bezoekers.

Datum: doorlopend
Prijs: gratis

 

Thuis doen

Haal het Fries Museum in huis! Op onze thuis doen pagina vind je de leukste online activiteiten voor jong en oud. Luister naar audioverhalen over onze collectie, wandel virtueel door het Fries Verzetsmuseum of ga zelf aan de slag met borduurinstructies of puzzels. Een compleet overzicht van onze thuis doen activiteiten vind je op www.friesmuseum.nl/thuisdoen.
 

TE ZIEN


Haute Bordure – 31 maart t/m 18 juli 2021

Kom naar het Fries Museum en ontdek dat borduren van alle tijden is en voor iedereen; jong en oud, man en vrouw! Bijna 150 kledingstukken en accessoires bewijzen dat borduurwerk meer is dan decoratie; het laat zien wie je bent. In Haute Bordure vergaap je je aan vier eeuwen handgemaakt borduurwerk in de Nederlandse mode.

Van een spectaculair catsuit van Jan Taminiau – van top tot teen met pailletten bestikt – tot met gouddraad versierde schoenen uit 1620, en van ritselende roaring twenties jurkjes tot 18de eeuwse mannenvesten met minutieus geborduurde details. Een lust voor het oog van de modeliefhebber en een feest der herkenning voor textielfans.

 

Taus makhacheva – 31 maart 2021 t/m 6 maart 2022

Het Fries Museum in Leeuwarden laat werk zien van Taus Makhacheva (Moskou, 1983). In de expositie worden films, objecten en installaties tentoongesteld en nieuw werk dat ze speciaal voor het Fries Museum maakt. Centrale thema’s in de tentoonstelling zijn het bevragen van de geschiedschrijving en heersende culturele conventies. Veel van het werk is voor het eerst in Nederland te zien.

Kenmerkend aan Makhacheva’s werk is de open blik op andere culturen, gebruiken en rituelen. Met een humoristische maar kritische houding onderzoekt ze hoe het lokale en het globale, traditie en vooruitgang zich tot elkaar verhouden in de hedendaagse Kaukasische samenleving.

 

Afra eisma: your silence will not protect you – 31 maart t/m 13 juni 2021

Afra Eisma (1993) schept intieme werelden die barsten van kleur en energie. Haar werk bestaat uit getufte tapijten, keramiek, tekeningen, schilderijen en textiel die leiden tot stralende tactiele installaties waarin verbinding en generositeit centraal staan. Voor haar eerste museale solotentoonstelling tovert Eisma de zalen om tot immersieve installaties.

Per ruimte licht ze een emotie uit die ze verbindt met de maag, het hart en de mond. Gidsen, soms in de vorm van dieren, leiden de bezoeker van de ene ruimte naar de andere. De installaties zijn een samenkomst van leven en kunst, ze verweeft levenservaringen letterlijk in haar werk. Met de tentoonstelling reflecteert ze op haar eigen kwetsbaarheid.

 

Hindeloopen: éric van hove – doorlopend

Blikvanger in de tentoonstelling Éric Van Hove: Fenduq (2019) was een replica van het motorblok uit een Caterpillar D9 bulldozer. Van Hove (Algerije, 1975) demonteerde het blok en vroeg 41 ambachtslieden alle 295 onderdelen na te maken.

Speciaal voor de tentoonstelling werd bovendien een nieuw kunstwerk gemaakt; een replica van de motor uit een veldhakselaar, een geliefd landbouwvoertuig op het Friese platteland. Friese, Marokkaanse, Zweedse en Indonesische ambachtsmensen maakten met uiteenlopende materialen, van Marokkaans houtwerk tot Hindelooper schilderwerk, de motor na. De kunstwerken worden in 2021 gepresenteerd naast de Hindelooper Kamer, omdat ook de motorblokken tastbare voorbeelden zijn van culturele uitwisseling.

 

Ferhaal fan fryslân – doorlopend

Ferhaal fan Fryslân is de verrassende kennismaking met Friesland en de Friezen. Hoe is Friesland ontstaan en wat is typisch Fries? Ontdek hoe dichters, kunstenaars, zangers en filmmakers deze provincie door de jaren heen in beeld hebben gebracht.

De tentoonstelling geeft antwoord op vragen als: zijn er in de middeleeuwen echt Friese koningen geweest en hoe Fries zijn de Friese koeien? Wat deden de Vikingen in Friesland? Wat moest Grutte Pier met zo’n enorm zwaard? En waarom is het kleine Sloten wel een stad maar Drachten niet?

 

Fries verzetsmuseum – doorlopend

Het Fries Verzetsmuseum is een bijzonder onderdeel van het Fries Museum. Ontmoet de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog hier beleefden. Het Fries Verzetsmuseum vertelt verhalen. Verhalen die raken, confronteren en aan het denken zetten. Over mensen die moeilijke keuzes moesten maken in een bijzondere tijd.

In de tentoonstelling ervaar je hoe de Tweede Wereldoorlog in Friesland werd en wordt beleefd. Ooggetuigen en voorwerpen met een persoonlijk verhaal brengen de oorlog heel dichtbij.

 

Kijk op www.friesmuseum.nl voor het actuele programma.