broche, bestaande uit een langgerekte driehoek van tantalium met daaraan een gouden staaf die bekroond wordt door een kogel van rozenkwarts
Broche die oogt als een gestileerde dolk of steekwapen. Het lemmet van tantalium heeft de vorm van een langwerpige driehoek. Dit lemmet is bevestigd aan een dunne stootplaat van goud. Het heft bestaat uit een gouden staaf, voorzien van een pommel of tegenwicht in de vorm van een kogel van rozenkwarts. De kogel wordt omsloten door twee kruislings geplaatste gouden ringen die aan het handvat gesmeed zijn.
Het werk van Philip Sajet (Amsterdam, 1953) is vaak verhalend, herkenbaar en ironisch getint. Hij gebruikt kostbare stenen en metalen om alledaagse beeldende elementen te creëren, zoals bakstenen, schelpen of dobbelstenen. Regelmatig is zijn werk gebaseerd op stereotiepe sieraadontwerpen, zoals het parelcollier.
Samen met ondermeer Robert Smit en Annelies Planteijdt is Sajet een van de eerste sieraadontwerpers in Nederland die in de jaren tachtig van de vorige eeuw weer traditionele materialen en klassieke technieken gaat gebruiken. Het sieraad mag van hen weer sieraad worden. Ondanks de historische verwijzingen is zijn oeuvre onmiskenbaar hedendaags en excentriek.
Aanvullingen