Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

Ruitjes!

Artikel

Hoed
Met haar voorliefde voor Schotland ontketende koningin Victoria van Engeland een rage voor geruite kledingstukken voor vrouwen in Europa. Ruiten bleven een terugkerend onderdeel van de mode en accessoires in de tweede helft van de 19de eeuw.

De Schotse ruit

De Schotse ruit stond symbool voor exclusiviteit en waardigheid, door de verbondenheid met het Engelse koningshuis. Ook in latere tijden blijft de ruit terug komen, zoals bijvoorbeeld door punkers die de ruit juist als anarchistisch symbool gebruiken, of in het werk van ontwerpers als Vivienne Westwood of Jean Paul Gaultier.

Jonge meisjes

Lang niet alle geruite stof was gebaseerd op echte Schotse ruiten, er werd vaak een eigen invulling aan gegeven. Bij deze twee geruite lijfjes zat een rok van dezelfde stof, die we helaas niet hebben. Het was een outfit bedoeld voor een jong meisje, met een lijfje voor overdag en een avondlijfje.

Het lijfje voor de daagse japon is van roodbruin geruite tafzijde met pagode mouwen. Langs de mouwuiteinden afgebiesd met twee kanten stroken. De sluiting middenvoor is niet aansluitend zoals gebruikelijk, maar met een aangezet bandje van de geruite stof. Mogelijk is het meisje gegroeid en is de sluiting aangepast. 

Babymuts
Lijfje voor ‘s avonds, 1840-1850, tafzijde

Het mouwloze avondlijfje is puntig van voren en afgebiesd met stroken kant. Het sluit middenachter. De mouwen zijn eruit geknipt. Onduidelijk is wanneer dit is gebeurd. Waarschijnlijk zat er een korte, strakke mouw in, maar een lange mouw was ook mogelijk. De rok die erbij gedragen zou kunnen worden was wijduitlopend, in banen, en werd vastgenaaid aan het lijfje.

 

 


Auteur

avatar

Leonie Sterenborg

Conservator Zaans Museum / Projectmedewerker Uitvoerende Kunsten Allard Pierson


Delen


Doorzoek de website met tags

Aanvullingen