Pride Power: een viering van 25 jaar Pride Amsterdam
Artikel
25 Jaar Amsterdam Pride
In 2021 bestond Pride Amsterdam 25 jaar. Om deze gebeurtenis luister bij te zetten initieerde Paul Derrez het project Pride Power. Daarbij nodigde hij mensen op straat uit in Zandvoort (Nederland) en in Amsterdam (Nederland) om getooid met een variant van zijn Rainbow Chain trots te poseren voor fotograaf MisjaB.
Het boek PRIDE POWER is in september 2021 in een oplage van 250 exemplaren verschenen. In de inleiding beschrijft Derrez hoe hij in 1969 als homo uit de kast kwam en dat daarop een nieuwe wereld voor hem open ging.
Tegelijkertijd spreekt hij zijn zorgen uit over het feit dat deze persoonlijke en politieke vrijheid nog steeds moet worden bevochten, zelfs binnen de Europese Gemeenschap. Verder schetst Derrez een korte geschiedenis van (het gebruik van) de ketting, de regenboog als symbool van de gay community en het ontstaan van Pride.
Het ontstaan van de regenboogvlag
Gilbert Baker (1951-2017), een kunstenaar en activist uit de Verenigde Staten zette in 1978 als eerste een regenboogvlag in als symbool voor de gay community. De oorspronkelijke vlag bestond uit 8 kleuren, maar omdat roze en turkoois lastig waren te produceren, werden die twee kleuren al gauw geschrapt.
Alle kleuren uit de regenboogvlag hebben een specifieke betekenis: rood staat voor leven, roze voor seksualiteit, turkoois voor magie, oranje voor geneeskracht, geel voor zonlicht, groen voor natuur, blauw voor harmonie en paars voor geest en karakter.
In de jaren tachtig werd een zwarte band aan de regenboog toegevoegd, ter herinnering aan de slachtoffers van AIDS. In 2017 werden de kleuren zwart en bruin toegevoegd om ook mensen van kleur te betrekken en in 2019 volgden roze, wit en blauw om transgender en queer personen mee aan te duiden.
Bezoekers van Stonewall Inn pikten het niet langer en sloegen terug
De eerste Gay Pride Parade vond plaats in New York (Verenigde Staten) in 1970. Een jaar eerder waren daar dagen achtereen rellen nadat de politie voor een zoveelste keer Stonewall Inn, een bar bezocht door transgenders, homo's en dragqueens, met geweld was binnengevallen. Dit keer vochten de bezoekers terug.
Ook beschrijft Derrez hoe in Nederland vanaf 1969 werd geprotesteerd tegen ongelijke behandeling van homoseksuelen en dat vanaf 1977 jaarlijks in een andere stad Roze Zaterdag wordt gevierd, met als dieptepunt de rellen in Amersfoort in 1982, waarbij de zich manifesterende gay community en hun meelopende sympathisanten werden beledigd, bedreigd en mishandeld.
Pride Walk
Derrez maakte in 2021 verschillende versies van Rainbow Chain. De foto's van MisjaB tonen mensen die door het dragen van de variaties van de kettingen hun solidariteit en respect betuigen voor de gay community. De foto's in Amsterdam zijn gemaakt gedurende de Pride Walk, die werd gehouden in plaats van de gebruikelijk Canal Parade, die als gevolg van de coronapandemie niet door kon gaan.
De foto's zijn vrolijk en stoer en getuigen van grote diversiteit: in leeftijd, huidskleur én gender. Zanger en acteur Merol is een van de geportretteerden. De uitsmijter is zoet: twee bij elkaar voor de regen schuilende mensen, die het heel gezellig met elkaar hebben. Wie kan daar nou iets tegen hebben?
Bibliografie (selectie)
Derrez, P. (16 oktober 2021) 5 Jaar verder: een terugblik. hedendaagsesieraden.nl.
Derrez, P. (2021) PRIDE POWER. Amsterdam: Paul Derrez.
Aanvullingen