Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

Japonse rok

Artikel

Image
Deze Japonse rok is mogelijk uit het bezit van stadhouder Willem V (1748-1806), circa 1700-1725. Deze vroeg 18e-eeuwse gewatteerde japonse rok of kamerjas is gemaakt van Chinese zijdedamast, maar mogelijk vervaardigd in Japan. Het woordenboek van de Nederlandsche taal omschrijft de japonse rok als ‘ongekleede huisdracht der heeren […] uit Japan ingevoerd of naar Japansch model’.

Deze ‘roodzijden kamerjapon met gouden bloem geborduurd’ werd in 1891 van Paleis Amsterdam naar Den Haag overgebracht voor plaatsing in het familiemuseum van het Koninklijk Huisarchief. Hij zat in een Japanse kist, samen met een kostuum van stadhouder Willem V. Daarom werd aangenomen dat ook de Japonse rok wellicht uit diens bezit afkomstig zou zijn. Feitelijk bewijs voor deze toeschrijving is echter nog niet gevonden. 

Image
Detail japonse rok

Zijn vader, stadhouder Willem IV (1711-1751), bezat zes kamerjassen:een van Amsterdams goudlaken, van sits, van groen damast, van Chinese stof met een zwartzijden voering, van goud, zilver en groen van Parijs en een grijze kamerjas met goud. Zou dat hem zijn? De kamerjas van ‘Chinese stof met een zwartzijden voering’? Helaas is de effen pongézijde voering van deze Japonse rok niet zwart. Zowel prins Willem IV als Willem V waren opperbewindhebber van de Verenigde Oost-Indische compagnie (VOC). Op de retourschepen van de VOC werden, vaak met 30 of 60 stuks tegelijk, de Japonse rokken aangevoerd. Wie weet is deze Japonse rok ooit door de VOC cadeau gedaan.

Foto's: Stef Verstraaten. Collectie: Paleis Het Loo, bruikleen SHVHON, Den Haag.


Auteur

avatar

Trudie Rosa de Carvalho

Kunsthistorica en voormalig conservator kostuum en textiel bij Paleis Het Loo


Delen


Doorzoek de website met tags

Aanvullingen