Hijab By Choice Not By Force
Artikel
Kleding heeft voor veel mensen een belangrijke betekenis, maar kledingvrijheid betekent nog meer. Het is duidelijk dat kleding allesbehalve een alledaags onderwerp is, evenzeer kan kledij een uiting van politiek protest zijn. Denk hierbij aan Iraanse vrouwen.
De strijd van de Iraanse vrouwen voor meer vrijheid gaat iedereen nauw aan het hart en is prijzenswaardig.
“Hijab By Choice Not By Force”
Sinds de dood van Mahsa Amini, een onschuldig meisje van 22 jaar, zijn Iraanse vrouwen en mannen in opstand gekomen tegen het regime. Omdat Mahsa de kledingvoorschriften niet goed opvolgde is ze op een gewelddadige manier om het leven gekomen. Een haarlok die onder de sluier zichtbaar was heeft haar het leven gekost. Veel vrouwen pikken het niet langer en gaan met gevaar voor eigen leven de straat op waar ze hun hoofddoeken verbranden en haren afknippen.
Gisou Boran is een van de de rouwrituelen in de oude Iraanse cultuur, een symbool van rouw. Het betekent letterlijk ‘haar afknippen’. Dit ritueel is een oud gebruik dat rouw een droevige en emotionele lading geeft. In Shahnameh, het nationale epos van Iran geschreven door de Perzische dichter Ferdowsi, knippen prinses Farangis en andere meisjes hun haar af als teken van rouw en protest tegen onrecht, nadat de man van Farangis, de legendarische Iraanse prins Siyavash, werd vermoord,
Zie ook
- Maryam Farahzadi.com - Women, Life, Freedom
- Masha Amini op Wikipedia
Aanvullingen