Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

De Amsterdam Rainbow Dress: een jurk met een missie

Artikel

Image
De Amsterdam Rainbow Dress, in de collectie van het Amsterdam Museum is een iconische jurk met een missie: met de tijd moet deze jurk de kleuren van de regenboog hebben.

De jurk wordt hiermee symbolisch overgedragen aan het Amsterdam Museum. Valentijn torent hoog uit boven het publiek; een iconisch en prachtig beeld. Dit beeld werd vorig jaar tijdens de introductie van de Amsterdam Rainbow Dress nog versterkt doordat de jurk voor publicitaire doeleinden werd opgesteld vóór dat andere iconische beeld, Rembrandt’s Nachtwacht. Deze jurk is dan ook niet zomaar een kledingstuk, het is een jurk met een missie.

De Amsterdam Rainbow Dress heeft een diameter van meer dan 16 meter, en bestaat uit de 75 nationale vlaggen van landen waar nog steeds anti-LHBTI- wetgeving in het strafrecht is opgenomen (LHBTI staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse). Het lijfje van de jurk is gemaakt van vier Amsterdamse vlaggen om aan te geven dat de stad Amsterdam een voorvechter is èn wil blijven op het gebied van de emancipatie van de LHBTI-gemeenschap, nationaal en internationaal.

Regenboogjurk
Model Valentijn de Hingh klimt op een trapje om de Amsterdam Rainbow Dress te tonen aan het publiek. Foto Henk Rougoor

Losse vlaggen op de Pride Walk 2016

Tijdens de Pride Walk van 2016 werden, om aandacht te vragen voor de LHBTI-gemeenschappen, de 76 vlaggen nog los meegedragen. Na afloop hiervan werd het idee geboren om een positief beeld - een kunstwerk in de vorm van een gigantische jurk - te creëren met het doel om de problematiek rondom anti-LHBTI wetgeving en LHBTI-vluchtelingen bespreekbaar en visueel te maken. Arnout van Krimpen, Jochem Kaan, Oeri van Woezik en Mattijs van Bergen gingen aan de slag samen met de vrijwilligers van COC Amsterdam.

Amsterdam Rainbow Dress voor de Nachtwacht, foto Pieter Henket
Amsterdam Rainbow Dress voor de Nachtwacht, foto Pieter Henket

Amsterdam Rainbow Dress

Modeontwerper Matthijs van Bergen over de totstandkoming van de jurk: “Moeilijk was het niet, het heeft geen ingewikkelde constructie, maar vooral ingewikkeld om zo veel meters stof onder de naaimachine onder controle te houden. We kwamen al snel tot deze vorm, omdat we de vlaggen niet wilde aantasten of verknippen, we wilden niet deze nationale symbolen kapot maken, maar juist door de hele vlag te gebruiken duidelijk te maken in welke landen er iets mis is.”

Enkele maanden na de voltooiing van de Amsterdam Rainbow Dress kon de vlag van Belize worden vervangen door een regenboogvlag: het land had zijn wetgeving aangepast. Nog 75 landen te gaan om er een heuse regenboogjurk van te maken. 

De vlag van Belize en de Rainbow Dress, foto Henk Rougoor
De vlag van Belize en de Rainbow Dress, foto Henk Rougoor

De Rainbowdress als museumstuk de wereld over

Om de overdracht te symboliseren kreeg wethouder Diversiteit van Amsterdam, Simone Kukenheim, afgelopen woensdag tijdens een feestelijke overdrachtsceremonie de vlag van Belize en een regenboogvlag aangereikt.

De jurk is nu onderdeel van het collectie van het Amsterdam Museum, maar zal in het depot geen eenzaam bestaan gaan lijden. De jurk zal namelijk niet alleen te zien zijn in het museum maar vooral de wereld overgaan om steeds opnieuw aandacht te vragen en bewustwording te stimuleren omtrent de wereldwijde anti-LHBT-wetgeving.

De Rainbow dress op de Chinese Muur, zou dat niet mooi zijn?


 


Auteur

Thijs Boers

Conservator kunstnijverheid bij het Amsterdam Museum sinds 2013


Delen


Doorzoek de website met tags

Aanvullingen